The Last Kingdom is een ruige serie over de strijd tussen de godvrezende Angelsaksen onder leiding van koning Alfred de Grote en de Wodan aanbiddende Vikingen in het Engeland van eind negende eeuw. Uthred, half Viking en half Angelsakisch, is nog steeds de hoofdpersoon. Hij staat in hoog aanzien bij Alfred, de koning met wie hij een haat-liefdeverhouding heeft, is getrouwd en zijn vrouw is in verwachting. Maar of dat lang stand houdt? Door de introductie van nieuwe personages zoals bijvoorbeeld Skade, de verleidelijke maar bloeddorstige zieneres, kan dat lastig worden.

De eerste twee seizoenen waren een goede mix van veldslagen, politiek gekonkel en interessante personages De serie is erg populair geworden en daarom heeft Netflix op 19 november het derde seizoen uitgebracht. Er wordt inmiddels ook al aan een vierde seizoen gewerkt. Het is het eerste seizoen dat niet in samenwerking met de BBC werd geproduceerd maar volledig door Netflix zelf. Kan het derde seizoen zich meten aan het niveau van de eerste twee?

De invloed van Netflix valt meteen te merken. Het was altijd al een vrij rauwe serie maar onder de nieuwe producenten vliegen het bloed en andere lichaamssappen je via het beeldscherm bijna tegemoet. De manier waarop in de eerste aflevering Skade geïntroduceerd wordt, is hiervoor sprekend. Een man kijkt haar aan en daar is ze duidelijk niet van gediend. Dit laat ze merken door het genadeloos doorsnijden van zijn hamstrings, wat in al zijn bloederige glorie op het scherm wordt weergegeven. Dit soort expliciete beelden doen niet af aan de kwaliteit van de serie, maar voegen daar juist iets aan toe. De serie ziet er door het hogere Netflix budget net wat mooier en gelikter uit.

Het verhaal blijft boeien, al begint het wat vermoeiend te worden dat Uthred constant van kant verandert. Dit wordt door de schrijvers gebruikt om beide kanten van het conflict te kunnen laten zien aan de hand van hetzelfde hoofdpersonage. Het komt echter over als een luie oplossing en heeft ook als gevolg dat het verhaal soms aanvoelt als meer van hetzelfde. Liever had ik hiervoor een creatievere oplossing gezien. Dat het verhaal toch overwegend boeiend blijft en niet als clich├ę aanvoelt, komt voornamelijk door de interessante ontwikkelingen bij de andere personages. Het acteerwerk van David Dawson, Koning Alfred, lijkt met het seizoen sterker te worden. Hij weet de aftakelende koning erg overtuigend en majestueus neer te zetten. Het acteerwerk in de serie is sowieso erg sterk en ook de nieuwe personages zijn een interessante toevoeging.

De serie blijft fictie, zo is er geen enkele historische basis voor Uthred. Toch komt het redelijk historisch verantwoord over. The Last Kingdom schetst een vrij realistisch beeld en je waant je dan ook echt even in negende eeuws Engeland. Kleine details zoals het noemen van de originele Angelsaksische plaatsnamen en historische correcte veldslagen laten het hart van elke geschiedenis nerd sneller kloppen. 

Het derde seizoen is een welkome toevoeging. De invloed van Netflix is merkbaar maar vooral positief. Wel moeten de schrijvers ervoor zorgen dat het verhaal niet saai wordt door telkens hetzelfde trucje te herhalen. Als dit lukt voor het komende vierde seizoen dan blijft de Last Kingdom een heel vermakelijke serie om je even helemaal Viking te laten voelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.