Badhuistheater, Boerhaaveplein 28 Amsterdam

Blackadder Goes Forth: part 2 is het tweede en laatste deel in de opvoering van de Engelse theatergroep van het badhuistheater te Amsterdam, geregisseerd door Michael Manicardi. Het is een heropvoering van het vierde en laatste seizoen van de welbekende BBC sitcom serie Blackadder waarin Rowan Atkinson de iconische rol van Blackadder speelde. 

Image may contain: 2 people, closeup

In het tweede deel van Blackadder Goes Forthzitten Baldrick, luitenant George, generaal Melchett, Darling en Blackadder nog steeds vast in de loopgraven in Vlaanderen tijdens de Grote Oorlog. In hun strijd tegen de Duitsers weten ze het publiek van het badhuistheater te Amsterdam te vermaken met typische Engelse humor, sterke kritiek op militarisme en acteurs die de personages uit de originele Blackadder verassend goed uit weten te voeren. 

Blackadderis meer een satire van de Engelse geschiedenis dan een goede weerspiegeling ervan. In de opvoering van het badhuistheater zie je wel goed hoe de Engelsen in de jaren ’80 tegen de Eerste Wereldoorlog en de heroïek van de soldaten in de loopgraven aankeken. Met de propagandistische ideologie van vechten voor ‘king and country’ wordt duidelijk gespot. Veel personages in het stuk zien net zoals soldaten uit de Eerste Wereldoorlog niet in hoe hopeloos de situatie eigenlijk is. De cynische, opportunistische en egocentrische rol van Blackadder, gespeeld door Denis Burke, weet met zijn slimme dialogen het publiek zeker te laten lachen maar kan soms een beetje monotoon zijn in zijn acteerstijl. Dit moet niet gezien worden als een doodzonde, een rol met karaktertrekken zoals die van Blackadder kan heel snel monotoon zijn. Naast Rowan Atkinson zijn er maar weinigen de rol goed executeren.

Op het podium creëert het decor twee ruimtes, aan de ene kant bevinden de personages zich in de loopgraven en aan de andere kant is er een chic ingericht kantoor waar de hogere piefen zoals generaal Melchett en kapitein Darling zich bezighouden met alles en niks. Alhoewel het decor zich eigenlijk niet verandert weet de toneelgroep op een creatieve wijze toch de indicatie van ander omgevingen te creëren. 

Wanneer je naar het badhuistheater gaat is het gebouw zelf al de helft van ervaring, het voormalige badhuis is in de Amsterdamse stijl gebouwd en dient als culturele ontmoetingsplaats voor internationale en lokale bezoekers voor muziek, dans, theater, feesten en vergaderingen. Eenmaal binnen voelt het net alsof je in een poppenhuis bent, voordat de show begint kan je in de authentieke wachtruimte nog een biertje drinken voordat je door typische rode, fluwelen gordijnen de zaal betreedt. Met ongeveer 30 plaatsen in het publiek wordt de opvoering snel wat amateuristisch. Maar dit houtje-touwtje gevoel is wel de charme die het badhuistheater zo aantrekkelijk en intiem maakt.

De theatergroep van het badhuistheater voert ook andere Engelstalige stukken op zoals Allo Allo, een opvoering van de gelijknamige televisie serie over René Artois, de eigenaar van een café in het Frans plaatsje Nouvion in 1942. In januari zullen de eerste twee afleveringen opgevoerd worden en in februari gaat het verhaal verder met aflevering 3 en 4

Blackadder Goes Forth is een satirisch stuk, maar heeft ook een serieuze ondertoon, bijvoorbeeld wanneer het gaat over de vreselijke omstandigheden van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. De theatergroep van het badhuistheater lukt het elke keer weer om het publiek de slappe lach te bezorgen en hen een zeer gezellige avond te bezorgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *